Met mijn hbo-diploma voor de klas

Mooi dat jij voor de klas wilt staan in het voortgezet onderwijs. Werken in het Amsterdamse onderwijs betekent veel afwisseling. Je hebt contact met een diverse groep leerlingen voor wie je als leraar echt een verschil kunt maken.

Als je afgestudeerd bent aan een andere hbo-opleiding zijn er veel mogelijkheden om toch leraar te worden. Verder studeren, jezelf omscholen naast een baan, of misschien wil je wel een verkorte opleiding doen. Wil je eerst zeker weten of het beroep leraar echt bij je past, dan is de crash course van het Schoolbureau misschien iets voor jou.

Maak kennis met de lerarenopleidingen

liever-voor-de-klas-4

Persoonlijk advies nodig?

Onze helpdesk kan je helpen met vragen over jouw specifieke situatie.

Neem contact met ons op

Je kunt een opleiding volgen voor een eerstegraads of tweedegraads lesbevoegdheid.

  • Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan het vmbo en de onderbouw van de havo en het vwo.
  • Met de eerstegraads bevoegdheid mag je ook lesgeven aan de bovenbouw van de havo en het vwo.

Je kunt je tweedegraads bevoegdheid op verschillende manieren halen:

  • 1. ZiB-traject: leren terwijl je werkt
    Met het ZiB-traject (Zij-instroom in Beroep)kun je alvast aan het werk tijdens je opleiding. Een ideale route naar het leraarschap, omdat je al werkend (en dus mét salaris) in maximaal twee jaar je bevoegdheid behaalt. Lees meer over een ZiB-traject en hoe je kunt instromen.
  • 2. Direct doorstromen naar kopopleiding
    Als je een hbo-bachelordiploma hebt van een andere opleiding kun je in één jaar je tweedegraads bevoegdheid halen door een kopopleiding te doen. Dat kan aan de HvA. De inhoud van je bachelor moet dan wel aansluiten op het vak waarin je les wilt geven. Welke opleidingen verwant zijn met welke schoolvakken, check je in de verwantschapstabel van de HvA.
  • 3. Lerarenopleiding
    Als jouw hbo-bacheloropleiding niet aansluit op het vak waarin je les wilt geven, kun je een hbo-lerarenopleiding doen. Een voltijdopleiding duurt vier jaar. Als je in deeltijd wilt studeren, hangt de studieduur van je eigen keuzes af: doe je een flexibel programma, of misschien een versnelde variant omdat je vrijstellingen krijgt? Voor je aan je studie begint doe je daarom altijd eerst een intake. Daarin kijk je samen met één van de opleiders hoe jouw studieprogramma eruit komt te zien en hoe snel je er doorheen gaat.

Als je ook aan de bovenbouw van de havo of het vwo les wilt kunnen geven heb je een eerstegraads bevoegdheid nodig. Er zijn verschillende routes om die te halen:

  • 1. Haal eerst je tweedegraads bevoegdheid
    Hierboven lees je hoe je een tweedegraads bevoegdheid kunt halen. Met een tweedegraads bevoegdheid kun je instromen in de deeltijdmaster van de HvA. Deze opleiding kun je volgen naast je werk en je haalt zo in maximaal tweeëneenhalf jaar je eerstegraads bevoegdheid.
    Tip: Wil je volgend schooljaar met deze master starten, maar heb je nu al tijd om één of meerdere modules te volgen? Dat kan dan misschien via het contractonderwijs van de HvA.
  • 2. De wo-route
    Als je voor de academische route kiest, heb je minimaal een wo-bachelor nodig in hetzelfde vakgebied. Met een hbo-diploma volg je eerst een pre-master van een half jaar tot een jaar om op hetzelfde opleidingsniveau te komen. Daarna kan je je aanmelden voor:
    - een tweejarige educatieve master aan de VU of de UvA;
    - de tweejarige major teaching/bèta master aan de UvA of aan de VU;
    - de eenjarige postmaster aan de UvA of aan de VU , aansluitend op een vakinhoudelijke master.

Kijk voor de toelatingseisen van deze opleidingen op de website van de betreffende studie.

Bekijk de vacatures in het Amsterdamse onderwijs