Met mijn hbo-diploma en bevoegdheid voor de klas
Mooi dat jij voor de klas wilt staan in het voortgezet onderwijs. Werken in het Amsterdamse onderwijs betekent veel afwisseling. Je hebt contact met een diverse groep leerlingen voor wie je als leraar echt een verschil kunt maken.
Welke route je kunt volgen om in het voortgezet onderwijs te werken, hangt af van de hbo-opleiding(en) die je hebt gevolgd. Heb je alleen een pabo-diploma en wil je nu de overstap maken naar het voortgezet onderwijs? Of heb je naast je pabo-diploma ook een ander hbo-diploma? Bekijk hieronder alle mogelijkheden.
Met je pabo-diploma direct aan de slag in het voortgezet onderwijs
Met je pabo-diploma heb je de volgende mogelijkheden om meteen aan de slag te gaan in het voortgezet onderwijs:
- Met je pabo-diploma mag je lesgeven in het praktijkonderwijs (pro) en in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) als de vso-school zelf geen eindexamens afneemt.
- Met een pabodiploma dat vóór 2006 is behaald, kun je lesgeven in het praktijkonderwijs (pro) en het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo).
- Met een diploma van de voorloper van de pabo, de Pedagogische Academie (tot 1986), mag je Nederlands geven in het vmbo en het praktijkonderwijs (pro). Op je getuigschrift moet dan wel de bevoegdheid 'Nederlands derdegraads' vermeld staan.
Post-hbo-opleiding voor onderbouw vmbo basis/kader
Met een pabo-diploma kun je een kort opscholingstraject (post-hbo-opleiding) volgen aan een hogeschool voor groepsleerkracht onderbouw vmbo basis/kader. Dit opleidingstraject duurt een half jaar tot een jaar. Als je het certificaat hebt behaald, kun je aan de slag als leraar in de eerste twee leerjaren van het vmbo basis/kader. Je mag lesgeven in de vakken Nederlands en rekenen/wiskunde en de keuzevakken die je hebt gekozen. Tijdens het traject doe je specifieke pedagogische, vakinhoudelijke en didactische kennis en vaardigheden op, gericht op vmbo-leerlingen. De opleiding is te volgen aan 6 hogescholen in Nederland (niet in Amsterdam).
Eerste- of tweedegraads bevoegdheid halen
Met elk hbo-diploma kun je een (verkort) opleidingstraject volgen voor een specifiek schoolvak in het voortgezet onderwijs. Je kunt kiezen tussen een eerstegraads of tweedegraads lesbevoegdheid. Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan het vmbo en de onderbouw van de havo en het vwo. Met de eerstegraads bevoegdheid mag je ook lesgeven aan de bovenbouw van de havo en het vwo.