Met mijn wo-diploma voor de klas

Mooi dat jij voor de klas wilt staan in het voortgezet onderwijs. Werken in het Amsterdamse onderwijs betekent veel afwisseling. Je hebt contact met een diverse groep leerlingen voor wie je als leraar echt een verschil kunt maken.

Als je afgestudeerd bent aan een wo-opleiding zijn er veel mogelijkheden om leraar te worden. Een onderwijsmaster volgen, de lerarenopleiding doen, jezelf omscholen naast een baan, of misschien wil je wel een verkorte opleiding doen.

Maak kennis met de opleidingen

liever-voor-de-klas-3

Persoonlijk advies nodig?

Onze helpdesk kan je helpen met vragen over jouw specifieke situatie.

Neem contact met ons op

Je kunt een opleiding volgen voor een eerstegraads of tweedegraads lesbevoegdheid.

  • Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan het vmbo en de onderbouw van de havo en het vwo.
  • Met de eerstegraads bevoegdheid mag je lesgeven in het:
    • voortgezet onderwijs (vo): in alle leerjaren van het vmbo en havo/vwo (klas 1 t/m 6). Daarnaast mag je lesgeven in het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs.
    • middelbaar beroepsonderwijs (mbo): op alle niveaus binnen het mbo en het volwassenenonderwijs (vavo).
    • primair onderwijs (po): als je een schoolvak geeft dat overeenkomt met een vak dat in het po gegeven wordt.

Met een wo-opleiding kun je je tweedegraads bevoegdheid op verschillende manieren halen:

  1. Snel voor de klas met de Educatieve module

    Als de inhoud van je opleiding aansluit bij een schoolvak, kun je een Educatieve module volgen om een beperkte tweedegraads bevoegdheid te halen. Je mag dan voor de klas staan in het volledige vmbo en de eerste drie klassen van de havo en het vwo. De module duurt 5 maanden. Daarom is dit de snelste route naar een bevoegdheid. Je kan een educatieve module volgen aan de UvA en de VU.

    Welke wo-opleidingen verwant zijn met welke schoolvakken, check je in de verwantschapstabel van de overheid. Niet helemaal de juiste vooropleiding? Er is vaak maatwerk mogelijk! Neem hierover contact op met de lerarenopleiding.


  2. Direct doorstromen met de kopopleiding

    Als je een wo-bachelordiploma hebt, kun je in één jaar je tweedegraads bevoegdheid halen door een kopopleiding te doen aan het hbo. Dat kan aan de HvA. De inhoud van je bachelor moet dan wel aansluiten op het vak waarin je les wilt geven. Welke opleidingen verwant zijn met welke schoolvakken, check je in de verwantschapstabel van de HvA.
    
Kom je niet in aanmerking voor de kopopleiding? Neem contact op met de lerarenopleiding van je keuze om te vragen naar de mogelijkheden om versneld je tweedegraads bevoegdheid te halen.


  3. Lerarenopleiding

    Als jouw wo-bachelor niet aansluit op het vak waarin je les wilt geven, kun je geen verkorte lerarenopleiding doen. Je volgt dan een volledige lerarenopleiding. Een voltijdopleiding duurt vier jaar. Als je in deeltijd wilt studeren, hangt de studieduur van je eigen keuzes af: doe je een flexibel programma, of misschien een versnelde variant omdat je vrijstellingen krijgt? Voor je aan je studie begint doe je daarom altijd eerst een intake. Daarin kijk je samen met één van de opleiders hoe jouw studieprogramma eruit komt te zien en hoe snel je er doorheen gaat.


  4. Leren terwijl je werkt

    Met het ZiB-traject (Zij-instroom in Beroep) kun je alvast aan het werk tijdens je opleiding. Een ideale route naar het leraarschap, omdat je al werkend (en dus mét salaris) in maximaal twee jaar je bevoegdheid behaalt. Lees hoe een ZiB-traject in elkaar zit.

Met jouw wo-bachelordiploma haal je een eerstegraads bevoegdheid door je aan te melden voor:

Voor alle opleidingen tot eerstegraads docent heb je een wo-bachelor (of een wo-bachelor en -master) nodig waarbij je vakken hebt gevolgd op het gebied van het schoolvak. Als je tijdens je studie een educatieve minor hebt gevolgd, kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen tijdens de eerstegraads lerarenopleiding.

Kijk voor de toelatingseisen van bovenstaande opleidingen op de website van de betreffende opleiding.

Bekijk de vacatures in het Amsterdamse onderwijs